بطور کلی منعقد کننده های شیمیایی یکی از اجزای ضروری و جدا ناپذیر در تصفیه آب برای شفاف سازی و همچنین پاکسازی مواد شیمیایی از آب می باشند. این فرآیند به این صورت است که منعقد کننده های شیمیایی به ذرات جامد معلق در آب چسبیده، سپس ته نشین شده و در نهایت فرآیند تصفیه انجام می شود.
البته، بهکارگیری منعقد کننده شیمیایی و لخته سازی به همین آسانی نیست و نوع و مقدار آن نقش بسیار مهمی در روند تصفیه آب و فاضلاب میگذارد. به همین دلیل، باید با انواع، فرآیند، مزایا و معایب منعقد کننده به خوبی آشنا شوید.
انعقاد و لخته سازی در تصفیه آب چیست؟
فرآیند انعقاد و لخته سازی در تصفیه آب یکی از روشهای رایج و مهم است که در کنار سایر فرآیندها نظیر گندزدایی، صاف سازی و ته نشینی صورت میگیرد. این روند، به منظور از بین بردن ذرات معلق، محلولها و مهم تر از همه مواد کلوئیدی انجام میشود. برای انجام این فرآیند، از منعقد کننده های شیمیایی قوی نظیر پلی آلومینیوم کلراید به میزان لازم استفاده میشود تا ذرات اضافی موجود در آب ته نشین شوند. این امر باعث می شود، روند تصفیه آب و فاضلاب سرعت و سهولت بیشتری بخشیده شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با پلی آلومینیوم کلراید و کاربردهای آن در صنایع مختلف لینک زیر را کلیک کنید.
https://www.kepsico.com/product/پلی-آلومینیوم-کلراید/
هر دو مرحله انعقاد و لخته سازی از مراحل مهم تصفیه آب و تهیه آب آشامیدنی هستند که هدف آنها از بین بردن ناخالصی از جمله مواد کلوئیدی و کدورت در آب می باشد. به این روند، کواگولاسیون یا فلوکولاسیون هم گفته میشود.
فرآیند انعقاد در تصفیه آب
فرآیند و مراحل انعقاد در تصفیه آب شامل ۴ مرحله است:
1.از بین بردن بار منفی ذرات جامد و معلق
ذرات جامد و معلق در آب و فاضلاب دارای بار منفی هستند. این بار باید با استفاده از یک بار مثبت خنثی گردد. به عنوان مثال، از یک ماده نظیر آلومینیوم سولفات در آب استفاده میشود تا مولکولهای مثبت آن موجب خنثی سازی بار منفی ذرات جامد شود. در این صورت به یک توده بزرگتر تبدیل میشوند و روند انعقاد و لخته سازی را آسانتر میکنند.
2.آغاز انعقاد در تصفیه آب
در این مرحله، ماده منعقد کننده اضافه و فرآیند انعقاد و لخته سازی انجام می شود تا توده ذرات جامد بزرگ تر شود. استفاده از این مواد، کمک میکند که در جریان آب، ذرات جامد پراکنده نشود.
3.ته نشینی
در مرحله آخر، پس از به پایان رسیدن انعقاد و لخته سازی میتوان به راحتی ناخالصی ها را از بین برد. در اکثر مواقع از فیلتر و صافی مخصوص برای این کار استفاده میشود. اگرچه مراحل انعقاد و لخته سازی توسط مادهها و تجهیزات مخصوص به آسانی انجام میشود، اما انجام آن نیازمند دانش خاصی است.
انواع منعقد کننده
به طور معمول منعقد کننده ها از مشتقات آهن و آلومینیوم هستند. البته گاهی اوقات هم از مواد پلی الکترولیکی به منظور کمک منعقد کننده یا حتی به عنوان خود منعقد کننده مورد استفاده قرار می گیرند. مواد شیمیایی مورد استفاده در تصفیه آب به دو دسته منعقد کننده های آلی و معدنی طبقه بندی می شوند که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:
-
منعقد کننده آلی: از منعقد کننده های آلی به منظور جدا کردن جامدات در آب استفاده میشود. این نوع منعقد کننده ها شامل پلی آمین، ملامین، فرمالدهید و تانن هستند. پلی آمین بیشتر در تصفیه فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرد.
-
منعقد کننده معدنی: این نوع منعقد کننده نسبت به نوع آلی دارای صرفه بیشتری است و به طبع بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
معایب و مزایا منعقد کننده ها
انعقاد مانند هر فرآیند دیگری در تصفیه آب دارای معایب و مزایای مهمی است:
مزایای منعقد کننده ها
-
ایجاد سرعت بالا در فرآیند و تسریع رسوب
-
تهیه آب آشامیدنی
-
تصفیه آب به صورت اصولی
-
جداسازی جامد یا مایع
-
از بین بردن آلودگیهای آب
معایب منعقد کننده ها
-
هزینههای زیاد در برخی موارد
-
به وجود آمدن لجن
منعقد کننده های شیمیایی معدنی در تصفیه آب
1.سولفات آلومینیوم
به طور معمول، یک منعقد کننده خوب در تصفیه آب دارای کلرید یا سولفات است و سولفات آلومینیوم یکی از آنها به شمار میرود که این ماده را میتوان به صورت جامد و پودری تهیه کرد. آلومینیوم به دلیل اسیدی بودن در آب و رطوبت به اسید سولفوریک رقیق شباهت دارد و به عنوان یکی از رایجترین مواد در تصفیه آب به حساب میآید.
2.سدیم آلومینات
سدیم آلومینات یک ماده جامد، بلوری و سفید رنگ است که از خارج ایران وارد میشود. به همین دلیل، قیمت این ماده بیبو نسبت به سایر منعقد کننده ها بیشتر است. این ماده شیمیایی، دارای مصارف و کاربردهای گوناگون از جمله تهیه خمیر کاغذ است. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مواد شیمیایی برای تهیه کاغذ اینجا را کلیک کنید.
3.سولفات فریک
این ماده منعقده کننده زرد رنگ، دارای عملکردی سریع میباشد و برای انجام دادن فرآیند انعقاد به قلیاییت نیاز خواهد داشت. همچنین، دارای عملکردی مشابه با آلومینیوم دارد.
4.کلرید آهن
کلرید آهن یا کلروفریک به منظور تصفیه آب، فاضلاب، پساب کارخانه و حتی لجن دارای کاربردهای بسیاری است. به طور معمول، این ماده به صورت جامد و مایع عرضه میشود.
در مجموع این ۴ مورد از منعقد کننده های معروف و رایج در تصفیه آب به شمار میروند.
نقش پلیمرها در لخته سازی
به زبانی ساده، پلیمرها در لخته سازی به منظور حذف مواد جامد معلق نقش قابل توجهی را ایفا میکنند. در واقع، پلیمر به فرآیند انعقاد و جداسازی مایع و جامد سرعت بیشتری میبخشد و در صورت عدم استفاده از آن، فرآیندهای مذکور زمان بسیار زیادی را برای تصفیه نیاز خواهند داشت.
به عنوان مثال، فرآیند تصفیه آب بدون استفاده از پلیمر ممکن است به چندین ماه زمان نیاز داشته باشد، در حالی که پلیمرها میتوانند این روند را تنها به چند ثانیه کاهش دهند. در واقع برای لخته سازی ذرات جامد معلق در آب نظیر رس، سیلیکا، جلبکها و سلولهای میکروبی به پلیمرها نیاز است. در نتیجه، ترکیبات پلیمری در راستای لخته سازی ناخالصی دارای عملکرد و کاربردهای چشمگیری میباشند.
منعقد کننده شیمیایی از کجا بخرم؟
با توجه به گستردگی موارد استفاده از مواد شیمیایی در صنایع مختلف، مجموعه های متعددی وجود دارند که این محصول را برای واحدهای تولیدی و مصرف کنندگان تامین می کنند. بدیهی است که کیفیت تمامی نمونه های ارائه شده یکسان نمی باشد. از طرف دیگر، کیفیت این ماده به طور مستقیم روی کیفیت نتیجه حاصل از انجام فرآیند و خروجی آن تاثیرگذار می باشد.
بهترین راه حل برای آن که از کیفیت منعقد کننده خریداری شده اطمینان داشته باشید، خرید از مجموعه های معتبر است. شرکت تدارک صنعت کاغذ کرمان https://www.kepsico.com/ مجموعه ای خوشنام است که از سال 1393 فعالیت خود را در حوزه تامین ملزومات مورد نیاز صنایع سلولزی آغاز کرده است.