به گزارش آنی بازار به نقل از فارس، روز گذشته وزارت جهاد کشاورزی در نامه ای به گمرک صادرات چهار محصول گوجه فرنگی، سیب زمینی، بادمجان و پیاز تا اطلاع ثانوی ممنوع کرده است.
بررسی خبرنگار فارس حاکی از آنست که برخی کشاورزان منطقه جنوب کشور که درحال برداشت اینگونه محصولات هستند، به تصمیم وزارت جهاد کشاورزی اعتراض کرده اند.
در این باره، علیرضا دژکامه، فعال حوزه کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، می گوید: واقعا تعجب می کنم در فصل برداشت که محصول روی دست کشاورزان مانده است و خریداری پیدا نمی گردد، چگونه از طرف وزارت جهاد کشاورزی چنین تصمیم گرفته می شود.
* کوجه فرنگی حداکثر کیلویی 5 هزار تومان از کشاورز خریداری می شود
این کشاورز کرمانی اضافه کرد: هم اکنون فصل برداشت گوجه فرنگی در کهنوج استان کرمان است و از کشاورز کیلویی 3 تا 5 هزار تومان بیشتر نمی خرند، کشاورزان به دنبال مشتری هستند و این فروش کم هزینه کارگری آنها را هم جبران نمی کند.
دژکامه افزود: برخی مسئولان فکر می کنند اگر این محصولات در بازار تهران گران است حتما از کشاورزان هم به این قیمت خریداری نموده اند، ولی اصلا چنین نیست. شاید یک دهم این قیمت ها را هم از کشاورزان نمی خرند.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر گوجه فرنگی محصولی است که اگر 10 روز برداشت نشود، از بین می رود کل فصل برداشت این محصول یک ماه است و کشور سالانه بیش از نیاز داخل تولید گوجه فرنگی دارد، سالانه 5.5 میلیون تن از این محصول تولید می شود که قسمتی از آن حتما باید صادر شود. در غیر این صورت از بین خواهد رفت.
این فعال حوزه کشاورزی اظهار داشت: گوجه فرنگی را به کشورهای افغانستان و عراق صادر می نماییم، علاوه بر آن سردخانه های کشور هم به میزان کافی نیست، تصور کنید در این شرایط اگر صادرات متوقف شود چه بلایی سر این محصول فسادپذیر می آید. همه کشاورزان ضرر می کنند و درواقع سرمایه ملی از بین می رود.
* پیاز را کیلویی 2 هزار تومان از کشاورز می خرند
این روحانی کرمانی که به کار کشاورزی می پردازد، به خبرنگار فارس اظهار داشت: داستان پیاز هم همچنین است. حالا فصل برداشت است و از کشاوزر کیلویی 2 هزار تا 2 هزار و 500 تومان می خرند در صورتیکه برای هر کیلو باید 2 هزار تومان بپردازیم تا به بازار تهران بفرستیم. برای حمل هر کامیون از کرمان به تهران 17 میلیون تومان کامیون داران می گیرند.
دژکامه اضافه کرد: مزارع پیاز در این استان (کرمان) رها شده است و واقعا در تعجب هستم کدام کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی چنین تصمیمی گرفته اند.
وی با اعلان اینکه پیاز منطقه کرمان به کشورهای عراق، عمان و دبی صادر می شود، اظهار داشت: قطع صادرات سبب ضرر و زیان کشاورزان این منطقه شده و احیانا در سال های آتی به کار کشاورزی نپردازند.
این روحانی کرمانی می گوید: کشورهایی مانند روسیه برای محصولات اساسی خود محدودیت صادرات به وجود آورده اند، محصولاتی مانند گندم، خوراک دام، دانه های روغنی و نهاده های دامی که کالاهای مهم به حساب می آیند. این محصولات ماندگاری زیادی دارند و به زودی فاسد نمی شوند، اما محصولاتی که ایران برای آنها ممنوعیت صادرات اعمال می کند، فسادپذیر هستند و اگر یک ماه دستشان بماند از بین خواهد رفت.
* اگر سیب زمینی صادر نشود کشاورزان ضرر می کنند
دژکامه همین طور اظهار داشت: قیمت تمام شده هر کیلو سیب زمینی برای کشاورز 7 هزار تومان است، حالا آنها با هزاران زحمت محصول خودرا به عمل آورده اند، برای هر هکتار 200 میلیون تومان هزینه کرده اند و الان که فصل برداشت فرا رسیده دولت صادرات آنرا ممنوع می کند.
وی اضافه کرد: این تصمیم دولت به ضرر کشاورزان است، همه کشورها اگر تصمیمی می گیرند در جهت پشتیبانی از بخش کشاورزی است، اما واقعا هیچ عقل و منطقی پشت این تصمیم وجود ندارد.
* کشاورزان بادمجان را تا چند هفته پیش صلواتی و رایگان توزیع می کردند
این کشاورز کرمانی در مورد محصول بادمجان هم اظهار داشت: چند هفته پیش بادمجان آنقدر قیمت پایینی داشت که بصورت صلواتی و رایگان توزیع می کردند و همه اینها را دولت باید مدیریت کند تا در زمان فراوانی تولید ذخیره سازی کرده و در زمان نیاز به بازار عرضه نماید.
به گزارش آنی بازار به نقل از خبرگزاری فارس، عباس عسکرزاده، معاون تجاری وزارت جهاد کشاورزی، روز گذشته در نامه ای به گمرک نوشت: باتوجه به تحولات بازارهای جهانی ناشی از جنگ اوکراین و روسیه و افزایش تقاضای جهانی برای مصرف برخی کالاهای کشاورزی، کاهش تعرفه وارداتی در کشورهای همسایه و ضرورت تنظیم قیمت و بازار داخلی کشور صادرات سیب زمینی، گوجه، فرنگی، پیاز و بادمجان ممنوع می شود.
منبع: anibazar.ir